AJÁNLATKÉRÉS

Érkezés - távozás
-
Felnőtt
Gyermek
3-10 éves
Gyermek
3 év alatt

Városismertető

Békéscsabáról röviden

Békéscsabáról röviden

Békéscsaba az Alföld délkeleti részén, a román határtól 20 km-re fekszik. Békés megye gazdasági-földrajzi központja és székhelye. 

A környék az ókor óta lakott, a késő bronzkortól kezdve találtak tömegesen leleteket a város területén, ami az Alföld első kultúráját, a Körös-kultúra népét jelzi.
A települést az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékben említik először. Neve török eredetű, az azonos személynévből származik. A török háborúk korában a város eleinte fennmaradt, bár már a tizenöt éves háború során is hatalmas károkat szenvedett el, véglegesen 17. század folyamán, az Oszmán Birodalom ellen folytatott felszabadító harcok során néptelenedett el.
1715-ben Csabát lakatlan helyként említik, egy évvel később azonban nevét már az adófizető városok közt található. Az újratelepítés Harruckern János Györgynek köszönhető, aki kitüntette magát a török elleni harcokban, és így jutalmul megkapta Békés vármegye jelentős részeit. Nagy szerepe volt a város újbóli benépesítésében: döntően evangélikus szlovák parasztokat telepített le. A tótok betelepülése egészen a 18. század végéig tartott. A város ma is a magyarországi szlovákok egyik kulturális központja.

Az egykoron „Európa legnagyobb falujának” nevezett várost az 1950-es megyerendezés során Békés megye megyeszékhelyévé nyilvánították. Mára rendezett, városias külsejű településsé vált. A 2000-es években elkészült a város bevásárlóközpontja, a Csaba Center, felújították a strandfürdőt, megépült az elkerülőút, a négysávos, gyorsforgalmi autóút Gyula felé és átadták a repülőteret. Megújult a város sétálóutcája, két tere, új épületbe költözhetett az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium is. További nagy beruházások zajlottak, többek között a Budapest Bank új bankműveleti központot épített, illetve a Tondach Magyarország Rt. felfuttatta a tégla- és cserépgyártást, új gyáregységet telepített az egykori Jaminai Téglagyár területén.

Békéscsaba kulturális kibontakozása a 19. század második felétől indult el. Említést érdemel az Alföld állandó kőszínháza, a Békéscsabai Jókai Színház, a város híres festőjéről, Munkácsy Mihályról elnevezett Munkácsy Mihály Múzeum. Mivel Békéscsaba századokon át fontos központja volt a magyarországi szlovákságnak is, ezért található itt Szlovák Tájház

Békéscsaba méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről is, például a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre alapozott fesztiválról. Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválját is.

 

Árpád Gyógy- és Strandfürdő

Árpád Gyógy- és Strandfürdő

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsabán a városközpont közelében helyezkedik el az Árpád sor és az Élővíz-csatorna között. Az Élővíz-csatorna melletti fekvés különleges természeti határt alkot, remek lehetőség a természeti környezet kialakítására. A fürdőben a medencék és a sportpályák között ligetes, és napos területek váltják egymást. Egyéni, kifejezetten családias hangulatával a város gyöngyszemévé vált, amit a környékre érkezők sem hagynak ki.


Jázmin Egészségcenter a szabadtéri, télen részlegesen fedett termálmedencékkel, az uszoda a lelátóépülettel egész évben fogadja a vendégeket. A strand- és tanmedence az óriáscsúszdával, valamint a gyermekmedence a nyári szezonban (májustól szeptemberig) várja a látogatókat. 


Az 1200 m2-es élményfürdőben pezsgőpadok, napozó sziget, pezsgőfürdő, és örvény található. 
A 800 méterről feltörő 76 C fokos vizét 2001-2002 években gyógyvízzé, a fürdőt pedig 2006-ban gyógyfürdővé nyilvánították.


A gyógyvizes medencékben elsősorban ízületi, reumatikus, és mozgásszervi betegségek kezelésére van lehetőség. A Jázmin Egészségcenter balneológiai kezelésekkel, gyógymasszázzsal, iszappakolással, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytornával szolgálja betegei gyógyulását. Gyógytornász vezetésével 18 éves kor alatti fiatalok számára csoportos gyógyúszásra is lehetőség nyílik.

Facebook